Produkty pszczele na wagę zdrowia
Nie bez powodu tak wiele mówi się obecnie o konieczności ochrony pszczół. Owady te przenosząc pyłek na słupki kwiatowe, zapylają rośliny, z których kolejno powstają owoce, a w nich nasiona, pozwalające przetrwanie gatunków. W ciągu jednej minuty pszczoła może zapylić od ośmiu do dziesięciu kwiatów. To sprawia, że są one jednymi z najpracowitszych organizmów w przyrodzie, które warunkują istnienie całego ekosystemu. Czym jest pszczeli produkt? Jakie są jego formy?
Ogromna moc w pszczelim pyłku
Pyłek jest to pszczeli produkt prosto z natury, który wykazuje ogrom niesamowitych właściwości. W związku z jego szerokim zastosowaniem powstała nawet dziedzina medycyny niekonwencjonalnej – apiterapia, która zajmuje się leczeniem z wykorzystaniem produktów pszczelich. Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim potwierdzają jego prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Pyłek pszczeli wykazuje takie właściwości jak:
- Zwiększa poziom żelaza we krwi oraz wzmacnia organizm;
- Uzupełnia dietę w aminokwasy, witaminy i biopierwiastki;
- Reguluje przemianę materii;
- Leczy wewnętrzne stany zapalne;
- Wzmacnia system nerwowy oraz poprawia zdolności funkcji poznawczych;
- Leczy zaparcia, chorobę wrzodową dwunastnicy i żołądka oraz biegunki;
- Zmniejsza negatywne oddziaływanie substancji toksycznych na ustrój człowieka oraz regeneruje uszkodzoną tkankę wątrobową;
- Zmniejsza niestabilność emocjonalną, nerwowość, przygnębienie, rozdrażnienie i nerwowość;
- Stosowany z miodem efektywnie leczy katar sienny, astmę, alergie lub znacząco zmniejsza ich objawy;
- Poprawia wzrok m.in. dzięki dużej zawartości ryboflawiny;
- Obniża poziom trój glicerydów i cholesterolu oraz hamuje zlepianie się płytek krwi, co redukuje ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia;
- Redukuje poziom cukru we krwi poprzez wzrost wydzielania insuliny.
Pyłek ma na celu zaspokojenie w ulu bieżących potrzeb pokarmowych pszczół, jednak jednocześnie kumulowany jest on w specjalnych komórkach i tworzy zapasy na okres jesienno-zimowy, kiedy to w przyrodzie brakuje kwiatów. Tam zostaje ubity, zmieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych oraz pokryty miodem, a kolejno przechodzi proces fermentacji. Taki zakonserwowany pyłek nosi miano pierzgi.
Pszczeli produkt z grupy superfood, czyli pierzga
Pierzga jest prawdziwą bombą witaminową. Ma ona jeszcze większą wartość spożywczą niż pyłek (zawiera mniej więcej 12% więcej białek), bogatszy skład chemiczny (szczególnie w przypadku witamin B, E i K) oraz jest lepiej przyswajalna. Wszystko to jest rezultatem procesu fermentacji zachodzącego w ulu, w wyniku którego tworzy się kwas mlekowy. Zastosowanie pierzgi jest takie samo jak pyłku, a coraz częściej mówi się również o właściwościach hamujących tempo zmian nowotworowych. Niestety pozyskiwanie pierzgi jest dość trudne ze względu na usytuowanie w komórkach plastra. Z tejże przyczyny jest ona stosunkowo drogim, rzadko występującym na rynku produktem i dlatego należy zwracać uwagę na źródło pozyskiwania tego surowca.
Mleczko pszczele – prawdziwy eliksir młodości
Mleczko to pszczeli produkt, który zużywany jest na bieżąco, w związku z czym nie posiada składników o właściwościach konserwujących. W celu zachowania cennych walorów, po zebraniu zostaje natychmiastowo poddane szybkiej obróbce np. liofilizacji. Takie mleczka pszczele zawierają mnóstwo witamin, aminokwasów i enzymów przyswajalnych przez organizm. Jedną z najcenniejszych substancji w nim zawartych jest niezwykle rzadko występujący w przyrodzie kwas 10-HDA (10-hydroksydecenowy) o silnych właściwościach antywirusowych, antybakteryjnych, antyoksydacyjnych, przeciwgrzybicznych i antynowotworowych. Wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz skutecznie zwalcza wolne rodniki, chroniąc komórki przed procesem starzenia.